Forbruger

Julegaverne er blevet lidt billigere i år

Forbrugerpriserne faldt med -0,3 % i november og dermed er årsstigningstakten i forbrugerpriserne faldet til 1,3 % fra 1,5 % i oktober. Det er særligt prisstigningen på varer, der er aftaget i november, og vi kan glæde os over at julegaverne blev lidt billigere.

Det er blandt andet den lavere registreringsafgift på biler og dermed lavere bilpriser, der er med til at trække vareinflationen ned men også lavere priser på bøger og radio/TV-udstyr. Når inflationen alligevel ligger relativt højt skyldes det at højere fødevarepriser og stigende husleje er med til at trække inflationen opad. Højere oliepriser trækker benzinpriserne opad og det bidrager også til en højere inflation.

Ser vi frem mod de kommende måneder forventer vi at inflationen falder lidt tilbage i takt med at effekten af højere fødevarepriser og sommerhusleje aftager. Vi forventer at inflationen for 2017 som helhed lander på 1,2 % – hvilket fortsat må siges at være moderat, men ikke desto mindre er det højeste niveau siden 2012. I 2018 forventer vi at inflationen kryber lidt opad og lander på 1,4 pct.

Selvom inflationen har løftet sig fra sidste års bundniveauer, så betyder det ikke at en almindelig familie er blevet fattigere i år – tværtimod. Prisstigningerne over det seneste år betyder godt nok at der skal lægges lidt flere penge for de samme varer og tjenester. En gennemsnitlig familie med børn bruger i dag 5.400 kr. mere på at købe de samme varer som for et år siden. Det er særligt udgifter til bolig og fødevarer der tynger ekstra i budgettet. Til gengæld kan familien glæde sig over, at lønnen er steget endnu mere end priserne. Den seneste statistik fra DA viste at lønningerne i 2. kvartal 2017 steg med 2,3 pct. i forhold 3. kvartal sidste år. Der er altså tale om en rigtig fin fremgang i reallønnen, om end den er noget mindre end sidste år.

Læg dertil, at beskæftigelsen er stigende, boligformuerne kryber opad og opsparingerne er steget. Det giver husholdningerne herhjemme et solidt fundament og privatforbruget vil også næste år være en vigtig motor for væksten herhjemme.

Tags
Vis mere

redaktion

Redaktionen på DagligPressen består af flere personer, men som er dedikeret til at levere de bedste nyheder til dig hver dag - Send meget gerne tips ind til os hvis du har noget på hjertet du mener kan have interesse for DagligPressens læsere.

Skriv et svar

Or

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close