Dagligpressen

Amagerfælled igen truet af byggeri

Et nyt lovforslag fra Trafikminister Ole Birk Olesen sætter igen Amager Fælled på den naturpolitiske dagsorden. Lovforslaget (L 153) vil anlægge en hel bydel på Amager Fælled med op til 5.000 personer. Ørestad Fælled Kvarter flyttes fra strandengen til nabogrunden. Men strandengen bliver liggende som transitområde på vej til metroen for den ny bydels beboere. Derfor er der en reel risiko for omfattende slitage af det enestående område. Da Københavns Overborgmester i september 2017 efter massivt folkeligt pres opgav at bygge på Amager Fælleds strandeng, virkede det som en soleklar sejr for biodiversitet og bynatur. Strandengen skulle fredes og den planlagte bydel Ørestad Fælled Kvarter flyttes til et sted uden enestående naturværdier. I dag halvandet år efter, er området så igen udset til bebyggelse. Den gamle strandeng på Amager Fælled er hjem for en række sjældne og truede arter, blandt andet et rigt insektliv og botaniske sjældenheder, som planten brændeskærm, der i Danmark stort set kun vokser på dette område. Ofte taler man om, at andre lande ikke gør nok for at bevare deres biodiversitet. Alligevel lægger det nye lovforslag i Folketinget op til det, der kan blive en ny kamp på liv og død for Amager Fælleds truede natur. Både By & Havn og Metroselskabet har tilsyneladende intet lært i den lange debat om beskyttelse af unik bynatur, og foreslår i deres høringssvar til lovforslaget at anlægge asfalterede stier, der vil kunne beskære strandengens natur. ”Jeg finder det stærkt bekymrende, at politikerne vil anlægge en hel bydel på et grønt område lige ved siden af strandengens unikke natur. Vi sikrer ikke områdets enestående naturværdier ved gennemhulle området med asfalterede stier”, udtaler Anders Morten Christoffersen, formand i Verdens Skove. “Det ny lovforslag kortslutter den etablerede fredningsproces ved at affrede flere andre områder i København ved lov for kortsigtet, økonomisk vinding. Det skaber en farlig præcedens for at politikerne også vil kunne fjerne den foreslåede fredning af strandengen, næste gang de mangler penge. Verdens Skove mener, at strandengen må beskyttes ved en fredning, der reelt sikrer områdets naturværdier. En fredning skal ikke være midlertidig, men permanent”, siger Anders Morten Christoffersen.

Et nyt lovforslag fra Trafikminister Ole Birk Olesen sætter igen Amager Fælled på den naturpolitiske dagsorden. Lovforslaget (L 153) vil anlægge en hel bydel på Amager Fælled med op til 5.000 personer. Ørestad Fælled Kvarter flyttes fra strandengen til nabogrunden. Men strandengen bliver liggende som transitområde på vej til metroen for den ny bydels beboere. Derfor er der en reel risiko for omfattende slitage af det enestående område.

Da Københavns Overborgmester i september 2017 efter massivt folkeligt pres opgav at bygge på Amager Fælleds strandeng, virkede det som en soleklar sejr for biodiversitet og bynatur. Strandengen skulle fredes og den planlagte bydel Ørestad Fælled Kvarter flyttes til et sted uden enestående naturværdier. I dag halvandet år efter, er området så igen udset til bebyggelse.

Den gamle strandeng på Amager Fælled er hjem for en række sjældne og truede arter, blandt andet et rigt insektliv og botaniske sjældenheder, som planten brændeskærm, der i Danmark stort set kun vokser på dette område. Ofte taler man om, at andre lande ikke gør nok for at bevare deres biodiversitet. Alligevel lægger det nye lovforslag i Folketinget op til det, der kan blive en ny kamp på liv og død for Amager Fælleds truede natur.

Både By & Havn og Metroselskabet har tilsyneladende intet lært i den lange debat om beskyttelse af unik bynatur, og foreslår i deres høringssvar til lovforslaget at anlægge asfalterede stier, der vil kunne beskære strandengens natur.

”Jeg finder det stærkt bekymrende, at politikerne vil anlægge en hel bydel på et grønt område lige ved siden af strandengens unikke natur. Vi sikrer ikke områdets enestående naturværdier ved gennemhulle området med asfalterede stier”, udtaler Anders Morten Christoffersen, formand i Verdens Skove.

“Det ny lovforslag kortslutter den etablerede fredningsproces ved at affrede flere andre områder i København ved lov for kortsigtet, økonomisk vinding. Det skaber en farlig præcedens for at politikerne også vil kunne fjerne den foreslåede fredning af strandengen, næste gang de mangler penge. Verdens Skove mener, at strandengen må beskyttes ved en fredning, der reelt sikrer områdets naturværdier. En fredning skal ikke være midlertidig, men permanent”, siger Anders Morten Christoffersen.

Tilføj kommentar

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular

Most discussed